Η κρυφή πλευρά της πέτρας
Καίτη Τσάμη Η κρυφή πλευρά της πέτρας
Καίτη Τσάμη
Έκδοση: Δεκέμβριος 2020 ISBN: 978-618-84394-3-6 13,16 € (χωρίς ΦΠΑ)
Σελ. 308Μυθιστόρημα

Παρουσίαση

«Όσο ήμουν γερή και δυνατή, κι ας είχα ένα πόδι πιο κοντό, αλώνιζα κάμπους και βουνά, όμως ένιωθα φυλακισμένη από τους ανθρώπους γύρω μου, ένιωθα να με παρακολουθούν σε κάθε βήμα μου. Πρόσεχα πολύ να μην δώσω σε κανέναν το δικαίωμα να με σχολιάσει αρνητικά. Η άποψη των άλλων είχε για μένα πάντα μεγάλη σημασία. Η αποδοχή τους μ’ έκανε χαρούμενη, η κριτική τους στην αρχή με έθλιβε, μετά με αποθάρρυνε και στο τέλος με γκρέμιζε, από εκεί όπου οι ίδιοι με είχανε βάλει. Κι εγώ καμάρωνα από ’κει ως η υπάκουη δουλευταρού, πιστή κόρη, αδερφή, σύζυγος. Σαν να μην είχα εαυτό, σαν να ήταν οι άλλοι ο εαυτός μου. Τώρα, άρρωστη, στο έλεος του Θεού, ανήμπορη να σφίξω τη γροθιά μου, να κουνήσω τα πόδια μου κι όμως για πρώτη φορά ακούω τη φωνή μου. Τώρα, κανενός άλλου η φωνή δεν είναι πιο δυνατή από τη δική μου. Η σκέψη μου είναι πιο καθαρή από ποτέ, η ψυχή μου απελευθερωμένη και ξαλαφρωμένη από έγνοιες κι αγωνίες, από τα βαρίδια που μου φόρτωναν άλλοι, από τα βαρίδια που σήκωνα στην πλάτη μου από παιδί.

Και βλέπω, αλήθεια, πως είναι ο πιο σημαντικός αγώνας, αυτός που κάνει κανείς για τον εαυτό του και όχι για τους άλλους. Ο πιο σημαντικός κι ο πιο επίπονος...

Όμως, τώρα ζω. Τώρα, που καταδιώκω τον Χάρο. Τώρα είμαι ζωντανή. Τώρα, που αγωνίζομαι για εμένα. σαν να είναι η πρώτη φορά. Όμως, όχι, δεν είναι η πρώτη φορά».

Η Ευθυμία γεννιέται το 1945, μεγαλώνει και ζει στην επαρχία. Μοιάζει να υποτάσσεται στις κοινωνικές επιταγές του περιβάλλοντός της αλλά κάτι μέσα της αντιδρά. Κρατάει ημερολόγιο για τη ζωή της με παραλήπτη τον αδερφό της τον Γιώργο, που ζει στον Καναδά. Η Ευθυμία με την καταγραφή γεγονότων και συναισθημάτων προσπαθεί να συμφιλιωθεί με τον εαυτό της.
(από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Βιογραφικό σημείωμα της συγγραφέα

Η Καίτη Τσάμη γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και μεγάλωσε στον Κολινδρό Πιερίας. Σπούδασε Μετάφραση στην Ελλάδα και Πολιτικές Επιστήμες στον Καναδά. Εργάστηκε σε Ομογενειακά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης του Τορόντο και σε κέντρο ξένων γλωσσών στην Αθήνα. Από το 1991 ζει στο εξωτερικό, με μικρά διαλείμματα επιστροφής στην Ελλάδα, εξαιτίας των σπουδών της και της εργασίας του συζύγου της στο Ελληνικό Διπλωματικό Σώμα. Τα τελευταία χρόνια παρακολουθεί μαθήματα Δημιουργικής Γραφής. Διηγήματα και ποιήματά της βρίσκονται σε συλλογικούς τόμους και στο Διαδίκτυο.

γραφομηχανή
e-poema.eu Δημιουργική γραφή